Svratka v Továrně vyrobí elektriku i ochladí pivo

Celý náš projekt nese její jméno a řeka Svratka nám tuto pozornost mnohonásobně vrací. Vodu obecně považujeme za vůbec nejhodnotnější surovinu budoucnosti, což nás logicky vede ke snaze s ní zacházet co možná nejšetrněji a nejefektivněji.

Kdo se někdy vyzkoušel koupat ve Svratce pod vírskou přehradou jistě potvrdí, že to není zábava pro každého. Zdejší voda totiž vytéká z přibližně 40ti metrové hloubky, což její teplotu celoročně drží mezi 6 až 8 stupni Celsia, nezávisle na tom, zda je venku minus dvacet nebo řádí tropická vedra.

Na letní koupání je to bezesporu velmi přísné prostředí, ale na chlazení piva takřka…tedy vlastně úplný ideál! Zatímco ve věhlasné Vesničce střediskové místní znalci identifikovali jako nejvyladěnější pověstný sedmý schod, v naší vísce, respektive u nás v Továrně, nenajdete lepší místo pro uchování piva, než ve speciálně vybudované „pivní lázni“. Řekněte sami, už jste někdy viděli něco tak elegantního, funkčního a přitom ekologicky šetrného? Se sudy se nehýbe, narážet se budou stále na jednom a tomtéž místě a ty prázdné poznáte jednoduše tak, že budou plavat:-) Vskutku ráj pro pivo, pivaře a v konečném důsledku i pro výčepního, který se tolik nenaběhá :-)

Z předchozích řádků jste možná mohli tak trochu vycítit, že pivo máme opravdu rádi, a že mu věnujeme mimořádnou pozornost. O to víc, že jsme se letos pustili do produkce vlastního piva s příznačným jménem Tovar 11! Nefiltrovaný, nepasterizovaný, čtyřikrát chmelený, světlý ležák je na výkyvy teplot extrémně choulostivý, a proto skladovací prostory ani v nejmenším nepodceňujeme. Výsledek našeho snažení prozatím můžete ochutnat výhradně jen na hotelu Forest Resort, ale v příštím roce bychom rádi otevřeli i vlastní provozovnu s čepovaným Tovarem.

Chlazení nápojů ale samozřejmě nebude jediným způsobem, jak využít mimořádně zajímavé vlastnosti řeky Svratky ve Víru. Ta nám již dnes pomáhá ve výrobě elektrické energie v naší hydroelektrárně a již brzy se postará i o vytápění velké části areálu, kam hodláme instalovat tepelná čerpadla. Tím ale výčet inovací samozřejmě zdaleka nekončí a s jistou nadsázkou můžeme celý areál Továrny prohlásit za budoucí laboratoř unikátních technologií a udržitelných principů, které v dnešní době nereprezentují jen šetrný přístup k naší planetě, ale stále častěji dokáží šetřit i nemalé finanční prostředky. Po studené vodě mlsně pokukují i příznivci stále populárnějšího otužování nebo projektanti hydroponické farmy a rybích sádek. Zkrátka voda hraje a bude hrát i v budoucnu velmi důležitou roli v celém našem projektu, ale o tom až někdy jindy, při představování dalších novinek z Továrny!

Zpět na přehled

Fotogalerie

Komentáře

Žádné příspěvky

Přidat příspěvek

Maximální počet znaků pro zprávu je 1000. Napsáno znaků: 0
Není povoleno vkládání HTML.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (10.5 + 46.7) *

Údaje označené hvězdičkou a tučně jsou povinné.

Nahoru