Skalní vyhlídka Klubačice v novém kabátě

Oblíbené turistické místo se v letošním roce dočkalo opravy. Projekt revitalizace skalní vyhlídky Klubačice navržený a realizovaný Údolím Svratky podpořila obec Vír v participativním rozpočtu. Atraktivní místo, na které se pomalu zapomínalo, bylo doplněno o panoramatickou fotografii s informativními popisky a také o dvě pole zábradlí pro zvýšení bezpečnosti.

Oblíbený turistický cíl?

Klubačici máme rádi. Mrzelo nás, když přístupové stezky zvolna zarůstaly a na vyhlídku chodilo stále méně turistů. Přitom její dostupnost a napojitelnost na další zajímavé cíle v okolí Víru ji řadí mezi TOP místa při plánování vycházek a výletů. Většina návštěvníků Víru míří na hráz přehrady, ze které již následně nemusíte příliš stoupat a otevřou se vám krásné výhledy. Stejně tak lze Klubačici navštívit jen s drobným prodloužením ferratového okruhu. Jetelná je vrstevnicová stezka i pro bikery, kteří si odskočí z Havlova Trailu.

Cesty vzhůru

Jedním z klíčových úkolů bylo pročistit a obnovit pěšiny a stezky vedoucí na vyhlídku od náletů, bujícího podrostu a napadaných větví. Již při údržbě Trailů Vír jsme si ověřili, že je tuto činnost nutné provádět opakovaně během roku. Zájem na dobrém stavu stezek nejen v okolí Továrny Vír máme dlouhodobý a tak se spoluodpovědnosti za jejich pravidelnou údržbu nezříkáme. Ještě nás čeká vyčištění pěšiny od hráze přehrady nad Jezerní via ferratu, čímž bude Klubačice dostupná ze všech směrů.

Bezpečnost na prvním místě

Zabezpečení vyhlídkového místa v podobě bytelného zábradlí rozhoduje o tom, zda si pobyt na skále užijeme beze stresu a obav o děti. Na Klubačici takové robustní zábradlí je již z minulosti osazeno, nicméně na obou koncích chybělo několik metrů. Rozhodli jsme se proto, ve stejném designu a konstrukci osadit chybějící díly. Instalace se ujal Petr Kupský, pro kterého bylo nejnáročnější vynosit materiál a nářadí do autem nepřístupného terénu. Kompletní zábradlí pak dostalo nový "kabát" v podobě odolného nátěru. Tímto se omlouváme všem zamilovaným, kteří měli do zábradlí vyrytá jména. Věříme, že jejich city přetrvají minimálně tak dlouho, jako obroušená a nově natřená železná konstrukce;)

Jé, tady stávala hospoda!

Novinkou na Klubačici je 1,5 m široká panoramatická fotografie s popisky zachycující obec Vír, Hrdou Ves a Továrnu na jaře 2023. Právě v areálu bývalé továrny Rotter se v současnosti děje nejvíce oprav a změn. Hodně pamětníků a pestrou historii má i Hospoda na Hrdé Vsi, kterou budete z Klubačice vyhlížet již marně. V neposlední řadě je zajímavé srovnávat vývoj těžby a zalesňování protilehlých svahů táhnoucích se nad řekou Svratkou a Bystřicí od Zubštejna po Karasín.

Tak do toho šlápnem

Klubačice bude jedním z TOP turistických cílů pro pěší, které v Adrex Base Campu doporučujeme při plánování tras. Tak nazujte pevnou obuv a vyrazte na vyhlídku, dokud sem chodí málo turistů:) Zajímavé pohledy na vás čekají v jakémkoliv ročním období. Své fotografie nám můžete poslat, přidáme je na web nebo je nahrajte na Mapy.cz. Pomůžete tím zdokumentovat toto místo a jeho proměny v čase.

Zpět na přehled

Komentáře

Žádné příspěvky

Přidat příspěvek

Maximální počet znaků pro zprávu je 1000. Napsáno znaků: 0
Není povoleno vkládání HTML.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (48.7 + 39.2) *

Údaje označené hvězdičkou a tučně jsou povinné.

Nahoru