Projekt Továrna Vír

Zchátralý areál bývalé továrny Rotter změnil po téměř deseti letech svého majitele, kterým se na konci ledna stala společnost Údolí Svratky a.s.. V první řadě bychom všechny rádi uklidnili, že je areál v dobrých rukou. Podařilo se nám dát dohromady finance od opravdu kvalifikovaných a společensky odpovědných investorů, pro které sice představuje finanční profit hlavní cíl jejich investice, ale neméně důležitým faktorem je pro ně dlouhodobá udržitelnost, ekologická šetrnost a společenská odpovědnost celého záměru.

Jsme si dobře vědomi, jak citlivým tématem pro obec Vír může zdejší průmyslový areál být. Známe katastrální mapu. Víme, že je zde spousta dlouho neřešených problémů a komplikací. Naším cílem každopádně není nic jiného, než jejich postupné vyřešení a narovnání pokud možno ke všeobecné spokojenosti. 

Svým rozsahem a pojetím bude projekt Továrna Vír v řadě věcí zcela unikátním a to nejen v regionálním měřítku. Nevzhledný a dlouhodobě chátrající areál hodláme během relativně krátké doby přebudovat na živé místo, které se stane přirozenou součástí obce Vír a celého regionu. Zcela logicky se v takovémto rozsahu nemůžeme vyhnout drobným komplikacím a nedorozuměním, které bychom ale rádi řešili formou veřejné diskuse a otevřeného dialogu. I proto jsme se rozhodli v blízkém termínu uspořádat první setkání s občany, které by zajímaly další detaily projektu a jejichž otázky rádi zodpovíme. Sami máme k Víru velmi blízko a neuděláme nic, čím bychom narušili zdejší poklidnou atmosféru. Právě naopak. Budeme rádi, pokud projekt pomůže při řešení některých  dlouhodobých nedostatků, jako je například parkování, bydlení, kvalitní, ale cenově dostupné stravování nebo žalostná absence pracovních míst v atraktivních oborech. Rádi bychom obnovili zaniklé turistické stezky a chodníky, vedoucí z areálu továrny na hráz vírské přehrady a na vyhlídku „Klubačice“. Zkrátka se vždy budeme snažit, aby všechny naše aktivity vedly ke vzájemné spokojenosti a k lepšímu životu v naší obci.

A co vše tedy na adrese Vír 1 plánujeme?

  • Byty - dlouhodobým problémem Víru a okolí je nedostatek bytů, stavebních parcel a dalších ubytovacích kapacit, například pro kvalifikovanou pracovní sílu, kterou často musíme hledat i ve vzdálenějších koutech naší republiky. Benefitem pro obec Vír pak může být nárůst stálých obyvatel v produktivním věku a s tím související nárůst počtu dětí ve zdejší mateřské školce a základní škole.
  • Hotel Továrna - dalším dlouholetým problémem, a to celého kraje Vysočina, je fatální nedostatek ubytovacích kapacit pro turisty a víkendové návštěvníky regionu. Proto v bývalém areálu společnosti Rotter vyroste tříhvězdičkový hotel Továrna a přibližně desítka apartmánů s celkovou ubytovací kapacitou přibližně 60 lůžek. Cílem je vytvoření kvalitního, ale cenově dostupného ubytování zejména pro sportovce a turisty přijíždějící do Víru za zdejšími početnými atrakcemi.
  • Restaurace a kuchyně - významným benefitem nejen pro hotelové hosty by měla být restaurace s velmi jednoduchou nabídkou základních jídel, která bychom rádi distribuovali i do místních provozoven, jako je škola a školka, případně dalším zájemcům v regionu. Kuchyně bude podléhat dozoru našeho špičkového šéfkuchaře z hotelu Forest Resort, přičemž vařit budeme zejména z vlastních a čerstvých regionálních surovin.
  • Gril a pivnice - během rušné letní sezóny bychom v rámci areálu rádi provozovali pivnici s grilem, s nabídkou dobrého piva a specialit grilovaných na otevřeném ohni. Tento koncept rychlého občerstvení by nám měl pomoci napojit a nasytit desítky turistu a cyklistů, jenž v letních měsících Vírem často jen projíždějí.

  • Outdoorový obchod, půjčovna  a test centrum - do areálu továrny Vír budeme postupně přesouvat veškeré aktivity našeho dlouholetého projektu Adrex Base Camp. Půjčovnu lezeckého a vodáckého vybavení logicky přesuneme blíže ke skálám a k vodáckému kanálu a stejně tak půjčovnu a servis kol k frekventované silnici k vírské přehradě. 
  • Turistické informační centrum - díky plánovanému provozu hotelové recepce v režimu 24/7 bychom její fungování rádi spojili s funkcí plnohodnotného informačního turistického centra s možností jednoduché rezervace ubytování, stravování a volno-časových aktivit v regionu.
  • Konferenční prostory - díky rozlehlosti celého areálu budeme schopni vytvořit kapacitně velké a atraktivní konferenční prostory pro organizaci firemních akcí, školení nebo kulturních a společenských událostí.
  • Hydroelektrárna - nedílnou součástí bývalého průmyslového areálu je již téměř 100 let i vlastní hydroelektrárna o celkovém instalovaném výkonu 143kW se dvěma turbínami T1 (75kW) a T2 (68KW). Celý proces výroby elektrické energie bychom rádi v co největší míře ukázali návštěvníkům, včetně prosklených podlah nad oběma turbínami.
  • Parkoviště pro veřejnost - velkým a dlouhodobým problémem Víru je parkování, zejména během exponovaných letních měsíců. Součástí projektu obnovy areálu je i vznik velkokapacitního parkoviště pro veřejnost s plánovanou kapacitou více než 70 vozů. Souvisejícím projektem je také takzvaný stellplatz pro krátkodobé parkování obytných vozů s veškerým potřebným zázemím.

  • Hydroponická farma - hydroponie je často nazývána zemědělstvím budoucnosti. V našem případě se ale hodláme soustředit na maximální pestrost a diverzitu pěstovaných surovin, které hodláme zpracovávat v rámci vlastních gastro provozů a restaurací. Případné přebytky budou prodávány v zamýšlené prodejně regionálních surovin.
  • Sádky na pstruhy - doplňkovou činností k hydroponii by měly tvořit pstruhové sádky, jejichž produkci bychom opět rádi zpracovávali ve vlastních restauracích a provozech. 
  • Prodejna regionálních výrobků - sami budeme producentem vlastního pečiva, ovoce, zeleniny a snad i ryb, nicméně zdejší region toho samozřejmě může nabídnout mnohem více. Za velmi atraktivních podmínek hodláme vykupovat další čerstvé lokální suroviny, které budeme následně pod jednotným brandem Údolí Svratky nabízet prostřednictvím nově otevřené prodejny v areálu Továrny a časem také v exkluzivní prodejně v 60 kilometrů vzdáleném Brně, kde je poptávka po těchto produktech násobně vyšší než na venkově.
  • Velkokapacitní skladové prostory - obrovským benefitem vírské továrny je celoročně velmi chladná voda vytékající ze 40ti metrové hloubky zdejší přehrady. Studená voda bude sloužit jako hlavní chladící médium pro velké sklady potravin a nápojů pro všechny naše gastro provozy v regionu.

  • Rotterova vyhlídka a muzeum - velkou a dlouho opomíjenou pozornost bychom chtěli věnovat osobě Josefa Rottera a jeho rodině. Významný brněnský prvorepublikový podnikatel byl během druhé světové války deportován do koncentračního tábora Mauthausen a tam téměř na den přesně před 80 lety, 20.února 1942 zavražděn. Válku nepřežila ani velká část jeho rodiny, což vedlo k postupnému zapomínání na tuto významnou osobnost takto úzce spojenou s historií naší obce. A přestože bylo po revoluci jeho jméno opět vráceno do názvu zdejší továrny, jen málokdo opravdu tušil, co jméno Rotter vlastně znamená. Proto vybudujeme na objektu bývalé sýpky turistickou rozhlednu s velmi atraktivním výhledem na Vír a údolí Svratky, která ponese jméno pana Rottera, přičemž vnitřní prostory sýpky bychom rádi přetvořili na muzeum rodiny Rotterových.
  • Společenská hala - halu bývalé uhelny hodláme proměnit na sportovně-společenský, multifunkční prostor, který poskytne velkorysé zázemí pro organizaci sportovních akcí, společenských a kulturních událostí, což perfektně zapadá do našeho dlouhodobého konceptu údolí sportu, kultury a historie. Rozsáhlý krytý prostor může zároveň sloužit pro výcvik bezpečnostních složek, se kterými úzce spolupracujeme.
  • Bazén pro veřejnost - v závislosti na úspěšnosti předchozích etap a na dotační politice EU, státu a kraje Vysočina, bychom se rádi pustili do vybudování veřejného koupaliště s vyhřívaným bazénem, který by svým návštěvníkům nabídnul jedinečný výhled na Vír a celé údolí řeky Svratky. Pro vybudování bazénu se pokusíme využít původní jímku na pitnou vodu, která svými rozměry podobnému záměru dokonale vyhovuje. Bazén by měl zároveň sloužit k akumulaci přebytků z fotovoltaických panelů umístěných na střechách celého areálu továrny.
  • Stezky a turistické chodníky - poloha továrny ji defacto předurčuje pro vytvoření nového středobodu zdejšího turistického ruchu. Z velkokapacitního parkoviště obnovíme původní stezku na vyhlídku Klubačice, logickým směrem navedeme turisty po dalším historickém chodníku na vírskou přehradu a zároveň umožníme pro turisty pohodlný a pro místní obyvatele snáze akceptovatelný sestup ze zdejších via ferrat, kde dříve návštěvníci často bloudili i po soukromých pozemcích zdejších starousedlíků. 

Jak sami vidíte, plánu a vizí je spousta, nicméně v principu jde jen o jediné. Přestavět nevzhlednou továrnu na krásném místě na živý a reprezentativní objekt, který opět nabídne nejen pracovní místa, ale zároveň prostor pro relaxaci a odpočinek nejen pro turisty, ale hlavně pro místní občany a obyvatele blízkého okolí. 

Vír je velmi krásná, ale poměrně malá vesnice, kde se často šíří všemožné zvěsti a zaručené zprávy. Pokud opravdu chcete vědět, co se děje nebo bude dít, sledujte raději naše oficiální komunikační kanály nebo klidně pište a volejte: tel. +420 210 012 012, e-mail: projekt@udolisvratky.cz.

Autorem architektonické studie je Lukáš Větrovec, se kterým tak spolupracujeme již na třetím náročném projektu. Lukáš Větrovec navrhoval jak sídlo Adrex Base Campu, tak náročnou přestavbu zničené prvorepublikové vily na pětihvězdičkový hotel Forest Resort.

Zpět na přehled

Komentáře

Fanda 22.2.2022 22:23

Nádhera. Opravdu nádherný návrh. Držím palce!!!

Údolí Svratky a.s. :
Děkujeme!

Adéla 23.2.2022 06:48

Neuvěřitelný. I kdyby se povedla jen polovina. Už teď se těším na návštěvu

Údolí Svratky a.s. :
Moc děkujeme!

M 23.2.2022 07:19

Dobry den,
Navrh vypada pekne, ale nevim kolik benefitu prinese mistnim. Myslim, ze zadny. Zkusim to sesumarizovat ve dvou bodech:
* Zvyseny turisticky ruch.
To bych za vyhodu upravdu nepovazoval. Podivejte se na Mikulov a podobna mesta. Mistni tam v podstate trpi a nevi jak se turistu zbavit. Jediny pro koho to ma nejvetsi uzitek jsou majitele a mozna par lidi, kteri tam budou pracovat. Neni zaruceno, ze mistnich.
* Svetelny smog
Doufam, ze neplanujete stejne brutalni svetelne znecisteni jake produkujete na "rezortu", ktery zari celou noc. V zime pri inverzich sviti pulka udoli Viru. Obec o pulnoci zhasina osvetleni, vsude se bojuje se svetelnym smogem, ale vy jdete opacnym smerem. Nasvetlovat, vykacet. Verim, ze jste zde krotili sve choutky, protoze areal se nachazi hned vedle prirodni rezervace.
Preji pekny den a palce drzim spis mistnim lidem a klidu :-)

Údolí Svratky a.s. :
Dobrý den, světelný smog na Forest Resortu je relevantní argument, který se pokusíme v dohledné době nějak vyřešit.
Projekt Továrna Vír tolik necílí na přilákání nových turistů, ale na poskytnutí zázemí těm stávajícím, kterých je ve Víru opravdu hodně. Obec Vír je velkým lákadlem pro turisty, obzvláště při covidovém uzavření hranic a po vítězství chudobínské borovice v soutěži o Evropský strom roku.
A kácení byl snad špatný vtip, protože každý strom na Forest Resortu (lesním resortu), nás bolel více, než kohokoliv jiného. Ale pokyn na vykácení suťoviska nad Forest Resortem přišel přímo od lesáků, vzhledem k napadení všech stromů kůrovcem. Ostatně těch vykácených míst v okolí poměrně přibývá, nemyslíte? Hezký den

Anna 23.2.2022 09:14

Nenechte se odradit závistivci a lidmi, kteří by ve Víru chtěli už jen rezervaci pro seniory!!! Fotky vypadají skvěle, tak ať jde dílo od ruky. Držím palce!!!

Údolí Svratky a.s. :
Moc děkujeme

Robert Šimice 23.2.2022 09:52

Továrna Vír bude nastavovat fungování maximálně efektivně a energeticky úsporně. Světelný smog nad rámec běžného provozu by tedy byl v rozporu se základní myšlenkou.

Martin Horák 23.2.2022 10:18

Skvělý počin! Bylo už na čase začít s tímto areálem něco dělat a jsem opravdu rád, že to nebude jen další montovna či překladiště zahraničních společností, ale naopak se využije potenciál, který tento objekt nabízí.
Držím palce! M.

Údolí Svratky a.s. :
Moc děkujeme, těší nás Váš názor!

Honza 23.2.2022 14:02

Kéž by se povedlo realizovat alespoň část záměru! Držím palce a těším se na na výsledek! Honza

Údolí Svratky a.s. :
Mrzelo by nás, pokud by se podařila jen část, ale přesto moc děkujeme :-)

Lukáš Větrovec 23.2.2022 18:39

Lepší otázkou je, kolik benefitů přinášel místním tento objekt doposud :-)

Saddam 23.2.2022 20:55

Zdá se, že je to promyšlený projekt s dobrým úmyslem i myšlenkou. Jistě bude mít nějaký vliv na stávající stav, tedy pro starousedlíky, kterým také schází kulturní či gastronomické vyžití, ale zároveň jim vadí obtěžování od turistů, zejména motoristů, jak tomu bylo při rekonstrukci mostu. Při současné absolutní nečinnosti orgánů obce na ochranu občanů obce. Jak bude např. řešena kanalizace vzhledem k ekologii? Bude jistě jiná než pro stávající areál továrny. Bude např. jako benefit pro stávající obyvatele okolí továrny možnost připojení se na kanalizaci Projektu Továrna?

Údolí Svratky a.s. :
Dobrý večer, obec Vír v současné době řeší komplexní řešení kanalizace pro celou vesnici. Nicméně to může trvat ještě řadu let. V případě továrny budeme v následujících týdnech zadávat a vypracovávat projekt na nejvhodnější a ekologicky nejšetrnější řešení kanalizace celého areálu, na základě kterého budeme schopni odpovědět na Vaši otázku. Nicméně v principu by něco podobného mohlo být možné, zvláště, pokud by se nabízelo řešení ve formě vlastní čističky odpadních vod, která potřebuje pravidelný přísun splašků. V ideálním případě nás kontaktujte na emailu projekt@udolisvratky.cz, abychom mohli celou záležitost komunikovat přímo s projektanty. Hezký večer.

Laďa. 24.2.2022 13:46

Smyslem podnikání je tvorba zisku.Tento projekt je běh na dlouhou trať a bude stát moře peněz a tak nevím. Nikdo nemůže vědět co bude zítra natož za rok je to velké riziko ale určitě to nebude pro obyčejné lidi , ale jak se říká bez peněz do hospody nález.V případě tohoto projektu ,to bude platit dvojnásob..

Údolí Svratky a.s. :
Dobrý den, nevíme, zda chápeme komentář správně, ale pokud máte namysli, že se bude orientovat na movitou klientelu, tak je to přesně naopak. Největší potenciál zdejšího regionu spočívá v turistice a sportovních aktivitách, na což bude primárně cílit i celý projekt Továrna Vír. Všechny služby v rámci projektu by měly být bez problému cenově dostupné pro kohokoliv.

HGHG 25.2.2022 09:17

Počítáte se vznikem nějakých pracovních míst pro Víráky?

Údolí Svratky a.s. :
Dobrý den, ano, v rámci celého projektu údolí Svratky by mělo vzniknout až několik desítek pracovních pozic, které se budeme samozřejmě snažit obsadit primárně místními obyvateli.

Karlos 27.2.2022 09:34

Myslíte, že je potřeba do Víru tahat pořád nový a nový turisty? Vždyť už se tady nedá skoro zaparkovat. Vaše slavná Borovice sem tahá tisíce lidí, tak už by to mohlo stačit, ne??? Jinak je dobře, že roter dostane novej kabát, jen to zkuste udělat víc pro místní, než pro turisty. Tomu bych pak fakt fandil. Karel

Údolí Svratky a.s. :
Dobrý den, naším cílem určitě není nějaké masivní zvaní dalších a dalších turistů. V tomto smyslu je třeba borovice, která určitě není naše :-), poměrně nedotažený projekt. Není vyřešeno parkování, stezky, ale přesto běží celorepubliková propagace. Náš projekt Továrna Vír by v tomto směru měl být velkým přínosem. Navíc i další etapy projektu jsou hodně orientovány právě na místní občany, na vznik nových pracovních míst a na celkové obohacení života ve Víru a okolí. Takže můžete fandit :-)

Mirka 10.4.2023 19:14

Velmi Vas obdivuji,přeji hodně nápadů a těším se na nový skvost ve Vírské krajině! Jestli bude jako Forest Resort ... velká poklona!! Naše země potřebuje jako sůl lidi jako jste Vy...

Údolí Svratky a.s. :
Moc děkujeme!

Přidat příspěvek

Maximální počet znaků pro zprávu je 1000. Napsáno znaků: 0
Není povoleno vkládání HTML.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (43.7 + 43.5) *

Údaje označené hvězdičkou a tučně jsou povinné.

Nahoru