Na běžkách z Víru do Dalečína?

Pravobřežní komunikace kolem vírské přehrady spojující Vír a Dalečín patří k vyhledávaným cílům zejména v letních měsících. O víkendech zde davy turistů směřují zejména k evropskému stromu roku - Chudobínské borovici. Obrovský potenciál toto místo ale může mít i v zimních měsících, kdy by zde mohla v celku jednuduše vzniknout jedna z nejkrásnějších běžkařských tras v České republice. A kde je tedy problém?

Předně samozřejmě v počasí, které dlouhodobě zimním aktivitám příliš nepřálo. Ale například loňská zima patřila mezi ty sněhově bohatší. Navíc, jak se říká, odvážnému štěstí přeje a svět patří připraveným, takže vycházejme z toho, že letos bude sněhu víc než kdy před tím :-) Každopádně počasí není jedinou komplikací, která stojí smělému záměru v cestě. Tou další, a možná ještě hůře předvídatelnou, je pohyb těžké lesácké techniky, jenž zachraňuje poslední zbytky lesa před kůrovcem. Spojením těchto faktorů vzniká značně nejisté prostředí, díky kterému se do projektu zatím nikdo naplno nepustil. Proč to tedy nevyzkoušet během letošní zimy?

Pojďme společným úsilím dohodnout alespoň několik dnů či týdnů, během kterých by se pohyb aut na pravobřežce úplně zastaví, a během kterých bude prostor pro úpravu případných běžeckých tratí. Vznikla by opravdu velká atrakce, která by do Víru mohla nalákat příznivce sportu i mimo hlavní turistickou sezónu. Po ledové stěně, bruslení a rybaření na dírkách by se jednalo o další parádní aktivitu v údolí řeky Svratky. Poslední možnou komplikací pro letošní zimu by samozřejmě mohla být i zhoršená epidemiologická situace a s tím spojené restrikce, ale buďme i v tomto směru optimisty, přestože počínaje zítřkem znovu míříme do nouzového stavu :-( 

Zpět na přehled

Komentáře

Žádné příspěvky

Přidat příspěvek

Maximální počet znaků pro zprávu je 1000. Napsáno znaků: 0
Není povoleno vkládání HTML.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (1.3 + 30.2) *

Údaje označené hvězdičkou a tučně jsou povinné.

Nahoru