Ve vírské Továrně znovu rozkvete sad

Navazujeme na tradiční hospodářské využití nezastavěných ploch areálu bývalé továrny a obnovujeme zde sad. V minulosti tu žila a hospodařila rodina správce, ovocných stromů je zde proto hodně. Ztratily se však mezi náletovými dřevinami. Naším cílem je vytvořit sad, který bude potěchou pro oko i mlsné jazýčky. Není již tajemstvím, že plánujeme postavit malou sušárnu ovoce a také vyrábět mošty z místních jablek.

Sázíme budoucnost

Tento název nese projekt Nadace Partnerství, který má za cíl vrátit stromy do otevřené krajiny a intravilánů obcí formou alejí, sadů, lesoparků, remízků, větrolamů a solitérních stromů. Aktuálně se již zapojilo do výsadby přes 80 tisíc lidí a zakořenilo 3,7 milionu stromků. Zapojit se do sázení je snadné:

  • nabídkou pozemku k výsadbě
  • organizací výsadby
  • dobrovolnou pomocí na vybrané akci
  • péčí o vysazené stromy
  • registrací vlastní výsadby
  • finančním darem

Továrnu Vír jsme zaregistrovali jako místo vhodné a žádoucí pro výsadbu ovocných stromů. Na jižních svazích tu již nemalý počet starých stále plodících stromů roste, jen budou potřebovat péči. První novou výsadbu jsme realizovali 16.4. a na podzim plánujeme pokračovat na dalších připravovaných částech pozemku.

Pokud vás záměr vytvořit veřejně přístupný sad s klidovou zónou v industriálních kulisách u řeky Svratky zaujal, tak máte šanci jej přímo podpořit. Připravujeme možnost "sponzorování" konkrétního stromku, který si u nás buď sami vysadíte nebo jen na dálku stromek zakoupíte.

Ovocná školka Bojkovice

Náš záměr na obnovu a rozšíření sadu pro budoucí hospodářské využití jsme konzultovali s Radimem Peškem, který se mnoho let zabývá pěstováním starých odrůd a má také zkušenosti se zpracováním produkce. Nechali jsme si proto od něj připravit na první jarní výsadbu 15 vysokokmenů. Pro podzimní akci budeme druhově "odvážnější" a doplníme i hrušně, ořešák a keře, aby bylo celou sezónu co otrhávat.

Přehled vysazených odrůd

Jabloň 'Jadernička moravská'

Stará moravská podzimní až zimní odrůda, dodnes velmi ceněná a oblíbené pro své šťavnaté střední žluté plody velmi dobré příjemně kořenité chuti. Výborná na přímý konzum, mošty, víno a pálenku, ale i konzervované výrobky bez přídavku cukru!

Měsíce konzumní zralosti: listopad - duben

Jadernička moravská vznikla jako semenáč neznámého původu a data, odedávna pěstovaná hlavně na Moravě a Slezsku. Jedna z nejvíce ceněných moravských odrůd, zřejmě nejoblíbenější, nazývána i „Vinary“, „Jablko vinné“. Plody jsou středně velké, tvaru kuželovitého nebo i oválně kulatého, barvy žluté na sluneční straně s načervenalým líčkem. Chuť je velmi šťavnatá, sladce navinulá, příjemně kořenitá , velmi dobrá. Výborně hodí na přímý konzum, výrobu moštů, vín, pálenky, povidel, sušení i pro skladování. Pro vyrovnaný poměr cukrů a kyselin a vysokou cukernatost se hodí k zavařování bez cukru (výroba přesnídávek, pyré…) a její mošt lze použít jako alternativu k cukernému roztoku při zavařování. Velmi nenáročná, vhodná téměř do všech oblastí, snese i vyšší polohy. Žádá vlhkou, vazkou půdu, velmi odolná vůči mrazům, daří se jí i ve vyšších polohách, nejlépe otevřených, jinak může lehce trpět strupovitostí. Stromy rostou bujně, zdravě, vytváří velké, široké koruny. Hodí se pro zahrady, sady, pastviny, výsadby v krajině, méně k cestám (dříve se u cest ale občas vysazovala). Zajímavostí je, že mnoha lidem, kterým jablka jiných odrůd tvoří zažívací problémy, Jaderničku moravskou konzumují bez problémů.

Jabloň 'Smiřické vzácné'

Stará česká zimní odrůda s velkými citrónově žlutými šťavnatými chutnými plody. Dobře skladovatelná, odolná mrazu i nemocem. Má klasické všestranné využití.

Měsíce konzumní zralosti: prosinec - březen

Smiřické vzácné pochází ze semenáčů z bývalé zámecké zahrady ve Smiřicích u Hradce Králové, z r. 1870. Plody má střední až velké, zploštělé, barvy citrónově žluté, s nápadnými světle rzivými tečkami. Může mít i nenápadné skořicové líčko. Chutná velmi šťavnatě, sladce navinule, dobře. Má klasické všestranné využití, největší oblibu má ale na moštování, sušení a kompotování. Středně náročná na polohu, žádá půdy vlhčí a výživnější, výborná i do svahů. Nese velké až velmi velké plody citrónově žluté barvy, navinulé chuti, dobře skladovatelné. Odolnost proti mrazu je dobrá, chorobami netrpí. Hodí se dobře do svahovitých středních poloh, půdu žádá vlhčí, výživnější. V extrémně suchých půdách poskytuje drobné ovoce. Větry nepadá, nevadne. Strom roste bujně, zdravě, vytváří řidší rozložité koruny. Do plodnosti vstupuje později, plodnost bývá dobrá, ob rok hojnější. Vhodné do zahrad a sadů, ne pro aleje u cest.

Jabloň 'Malinové holovouské'

Velmi oblíbená stará česká raně zimní odrůda s krásnými červenými plody s malinovou příchutí. Využívaná jako stolní odrůda i na zpracování.

Měsíce konzumní zralosti: listopad - únor

Malináč holovouský je česká odrůda, objevená v Holovousích koncem 18. století. Plody jsou střední až velké, kulovité. Barva je karmínově červená s občasným prosvítáním olivově zelené, lesklá. Výrazným znakem je svalec ve stopeční jamce. Chuť je velmi dobrá, šťavnatá, sladce navinulá s výraznou malinovou příchutí. Využívá se především jako stolní ovoce, ale dá se i dobře moštovat a sušit. Odolnost proti mrazu má dobrou, ke strupovitosti je středně náchylná – především na nevhodných polohách. Dá se pěstovat ve všech jabloňových oblastech, lépe však prosperuje ve vyšších a vlhčích polohách. Nejlépe vyhovují střední hlinité až těžší půdy. Je značně odolná proti rakovině. Strom roste bujně, proto si vyžaduje dostatečný prostor a není příliš vhodný pro stromořadí k silnicím. Jinak se hodí pro zahrady i sady, pastviny. Pro své ovoce je to odrůda velice oblíbená i v dnešní době.

Jabloň ´Boskoopské červené´ "koženáč"

Pozdně zimní německá odrůda ze začátku 20. století, náhodná barevná mutace původní odrůdy Boskoopské. Plody velké, žlutohnědé až červené barvy. Chuť šťavnatá, renetovitá, příjemně nakyslá. Strupovitostí téměř netrpí, větrem nepadá.

Měsíce konzumní zralosti: prosinec - květen

Jabloň 'Jakob Fischer'

Jakob Fischer je stará podzimní německá odrůda z r. 1903. Plod je velký, žlutočervené barvy.Vhodné i na suchá místa, chutné stolní jablko, vhodné i na mošty a sušení. Zraje v září, vydrží do října až listopadu. Strom je vhodný i do vyšších poloh, často se používá i jako kmenotvorná odrůda.

Měsíce konzumní zralosti: září - listopad

Slivoň 'Stanley'

Stanley je pološvestka s velkými plody vyšlechtěná na poč. 20. století v USA. Patří už léta ke klasickému sortimentu produkčních sadů, důvodem je dobrá chuť, raná a spolehlivá plodnost, dobrá odlučitelnost dužniny od pecky a tolerance k šarce. Zraje začátkem září. Pro přímý konzum, kuchyňské zpracování, sušení i pro pálení.

Měsíce konzumní zralosti: srpen - září

Slivoň 'Hanita ®'

Německá poloraná pološvestka, zrající na ke konci srpna. Plody střední, protáhle vejčité, fialově modré, dobře odlučitelné od pecky. Šťavnaté, navinule sladké, aromatické, výborné. Vysoce cukernaté. Plodí brzy, pravidelně a hojně. Samosprašná. Universální použití - přímý konzum, sušení, mražení, zavařování, pálení. Právně chráněná odrůda ®.

Měsíce konzumní zralosti: srpen - září

Text: Radim Pešek a Robert Šimice

Zpět na přehled

Komentáře

Robert 19.4.2023 17:53

Ať to vzkvétá!

Pavel 19.4.2023 17:56

Super nápad!

Přidat příspěvek

Maximální počet znaků pro zprávu je 1000. Napsáno znaků: 0
Není povoleno vkládání HTML.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (46.7 + 9.8) *

* Údaje označené hvězdičkou a tučně jsou povinné.

Nahoru