Udržitelný turistický ruch 365 dnů v roce

Turistický ruch na Českomoravské vrchovině je pochopitelně primárně orientován na hlavní sezónu, tedy na období od června do konce měsíce září. Uspět v létě není upřímně nijak komplikované, nicméně ta pravá výzva přichází na podzim a v zimě. Udržet funkční business a klíčové zaměstnance během sychravých nebo deštivých dnů je klíčové pro dlouhodobý rozvoj regionu.

Od samotného začátku projektu Údolí Svratky jsme si tohoto úkolu vědomi, a proto se orientujeme na velmi širokou škálu aktivit, díky kterým bude náš region atraktivní v každém období a za jakéhokoliv počasí. Již v roce 2006, kdy jsme ze všech stran slýchávali, že zima je mrtvým obdobím našeho regionu, jsme vsadili na vizuálně atraktivní a hlavně nevšední ledovou stěnu, díky které se do Víru začali sjíždět příznivci ledového lezení ze všech koutů České republiky. Během následujících let se postupně přidalo rybaření na dírkách, znovu se oprášila aktivita bruslení na přírodních kluzištích a v poslední zimní sezóně se díky sněhovým podmínkám znovu běžkovalo jako o život. Dnes je zima ve Víru považována za druhou “hlavní” sezónu a na skepsi z minulosti se dávno zapomnělo. Ta ale stále trvá u jarních a hlavně podzimních měsíců, kdy počasí příliš k návštěvě Vysočiny nevybízí.

I proto se aktuálně zaměřujeme na aktivity, při kterých na přízni počasí tolik nezáleží. V posledních několika letech jsme investovali hodně času i peněz do budování trailů pro příznivce horských kol, velmi populární jsou zdejší via ferraty a v dohledné době bychom do Víru rádi vrátili i vodáckou tradici a slávu zdejšímu vodáckému kanálu. Zatím nemůžeme zabíhat do přílišných detailů, ale na všem již intenzivně pracujeme. Smyslem opět není nic jiného, než zatraktivnění našeho regionu tak, abychom byli zajímavou destinací opravdu po 365 dnů v roce.

Jen sport nestačí…

Jen sport a turistika náš region samozřejmě neuživí, proto v dalších částech projektu Údolí Svratky pracujeme se záměry z jiných oblastí. Hlavním cílem bude vytvoření pestré škály atraktivních, odborných a smysluplných pracovních pozic v oborech, za kterými se jinak museli schopní lidé z Vysočiny stěhovat do velkých měst. Opět nemůžeme být příliš konkrétní, ale věřte, že bude o co stát. Náš kraj má obrovské možnosti, které je jen potřeba rozumně užívat. A rozumně v našem pojetí znamená smysluplně a hlavně dlouhodobě, tedy s ohledem na potřeby regionu a zdejších obyvatel. K čemu nám jsou velké masové akce, na které sice může přijet i několik tisíc lidí, ale po kterých nakonec nezbude nic jiného, než hromady odpadků. Problémem často bývá to, že se podnikatelé soustředí výhradně na maximalizaci zisku, což z dlouhodobého hlediska nepřináší regionu nic. Věřte, že my sledujeme jiný cíl a snad se o tom budete moci brzy přesvědčit. Sledujte naše stránky a sociální sítě. Přejeme krásný podzim!

Zpět na přehled

Komentáře

Žádné příspěvky

Přidat příspěvek

Maximální počet znaků pro zprávu je 1000. Napsáno znaků: 0
Není povoleno vkládání HTML.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (41.5 + 20.8) *

Údaje označené hvězdičkou a tučně jsou povinné.

Nahoru