Hrad Pyšolec v obci Vír

Již více než 650 let se na stejnojmenném kopci nad řekou Svratkou pod obcí Vír hrdě tyčí gotický hrad Pyšolec, respektive jeho poměrně zachovalá zřícenina. Ze skalnatého výběžku nad údolím měla posádka hradu perfektní přehled o dění na kupecké cestě a hrad byl zcela jistě výraznou dominantou zdejšího kraje. Bohužel byl, protože dnes jej většina turistů snadno přehlédne.

Zřícenina hradu, s dochovanými zbytky paláce, válcovou věží a impozantními hradními příkopy, je totiž dokonale ukryta v hustém lesním porostu. A přestože byste Pyšolec jinak měli v zorném poli téměř po celou dobu příjezdu do Víru, takto jej většina lidí vůbec nezaregistruje. Jsme si dobře vědomi současné neutěšené situace v lesích, které sužuje kůrovcová kalamita, a nutnosti chránit zdejší unikátní přírodu. Zcela jistě je ale potřeba chránit i odkaz našich předků a nenechat tak zříceninu dříve významného hradu nadále pustnout. Bohužel, ale Pyšolec a okolní les byl před nedávnem vyhlášen přírodní rezervací, což bude podle našeho názoru výrazně komplikovat jakékoliv úpravy zříceniny a jejího okolí. Nezbývá nic jiného, než doufat. Doufat, že zvítězí zdravý rozum, a že Pyšolec nepodlehne krom zubu času také kořenům vzrostlých stromů. A že jej možná jednou znovu uvidíme i z údolí. Tak si držme palce!

Zpět na přehled

Fotogalerie

Komentáře

Hana 23.2.2022 15:11

To snad nemyslíte vážně ten text! Vy tady litujete, že máte vyhlášenou přírodní rezervaci???
Místo zachování přírody tam chcete udělat co přesně? Hradu novou střechu, nebo nejlépe ho přestavět celý? Vydláždit chodníky, postavit stránky s občerstvením? Nahnat tam davy turistů?
Kůrovcová kalamita je taková pěkná berlička, jak nechat plošně vykácet, co jde. Známe, pracovala jsem na životním prostředí, je to oblíbený důvod v žádosti o kácení. Akorát musím upozornit, že kůrovec na listnaté stromy neleze. Ale na ty se taky něco najde, že. V dnešní době, kdy jsou v létě čím dál tím větší horka a lidi utíkají z betonových měst, aby se ochladili v lese!
Já teda držím palce, abyste dostali rozum, případně ho měl někdo jiný!

Údolí Svratky a.s. :
Střecha, chodníky, stánky??? Asi jste četla jiný článek. Vyhlášení rezervace jen může výrazně komplikovat záchranu hradu. O tom je tento článek, pod který jste napsala komentář. Přejeme hezký den a lepší zdroje informací :-)

Hana 24.2.2022 07:48

Možná si v první řadě přečtěte ten výlev, co jste tady publikovali. "Bohužel, ale Pyšolec a okolní les byl před nedávnem vyhlášen přírodní rezervací,..." Když to tak sleduju, nejsem si jistá, jestli vůbec chápete význam slova bohužel, nebo dokonce nadsázku mého předešlého komentáře. Já tady nevidím nic jiného, než touhu ždímat peníze na úkor zachování přírody a zřejmě i samotné zříceniny, a to s ohledem na některé další projekty, které tady prezentujete.

Údolí Svratky a.s. :
Ano, bohužel vyhlášení rezervace bude jen komplikovat případnou záchranu zříceniny hradu Pyšolce. Nic jiného. Pyšolec rozhodně netrpí velkou návštěvností, nikdo z něj neždímá peníze a ani v budoucnu nebude. Ale chápeme, že pro Vás je pravděpodobně zavrženíhodná jakákoliv aktivita spojená s turistickým ruchem, takže asi nemá význam argumentovat.

Honza 24.2.2022 10:56

Myslím, že tady s paní zbytečně marníte energii. Holt někdo by z každé vesnice nejradši udělal rezervaci jako pro indiány. Všechno zakázat, žádné cizí lidi, hlavně žádnej turista. Až čas ukáže, jak důležité jsou pro venkov podnikatelé a aktivní občani, kteří nenechají vesnice vymírat! H.

Přidat příspěvek

Maximální počet znaků pro zprávu je 1000. Napsáno znaků: 0
Není povoleno vkládání HTML.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (48.4 + 47.3) *

Údaje označené hvězdičkou a tučně jsou povinné.

Nahoru